Home » ИСТОРИЯ

ИСТОРИЯ

Основано от преселници от софийското село Бояна в началото на османското владичество, Брезе първоначално представлява едва няколко къщи, намиращи се в местността “Белинов кръст”. И до днес там могат да се открият останки от старите зидове, а също и кръст, издълбан в голям камък – свещеното място, около което се образувало първоначалното селище.

Заради географското си разположение навътре в планината, селото остава добре защитено и османското присъствие там е минимално. Брезе се разраства, а основният поминък на хората е животновъдството и земеделието. От XI-XIII век датират останките на опожарен от турците манастир, днес обозначен с паметна плоча.

Според историите, които битуват сред по-старите жители, в района на Брезе се подвизавала хайдутска дружина. Доказателство за това са и няколкото намерени малки съкровища и преданията за още такива.

След Освобождението животът в Брезе не се променя значително. Хората продължават да живеят както дотогава, задоволявайки се с това, което им дава земята и отглеждайки животни.

При избухването на Балканската война в 1912 година 2 души от Брезе са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

След 1944 г. изземането на частната собственост принуждава повечето хора да работят в ТКЗС, а доста от младите се местят в София.